Blog Widget by LinkWithin

Ganjaran puasa enam

di poskan oleh shide 0 comments

PUASA enam hari pada bulan Syawal adalah kesinambungan kepada ibadat puasa sebulan yang diwajibkan pada Ramadan.

Walaupun tidak berdosa sekiranya tidak dilakukan, tetapi hakikatnya puasa sunat enam hari pada bulan Syawal adalah ibadat yang penuh bermakna, malah ia amalan generasi soleh yang terdahulu.

Nabi s.a.w ada menjelaskan ganjaran kepada mereka yang berpuasa enam hari pada Syawal melalui beberapa hadisnya, antaranya hadis diriwayatkan Muslim yang bermaksud: “Sesiapa berpuasa pada Ramadan, kemudian diiringi dengan (puasa) enam hari Syawal, maka dia seperti berpuasa satu tahun penuh.”

Menerusi hadis lain yang dikeluarkan At-Tabrani dengan sanadnya daripada Ibnu Umar r.a, Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: “Sesiapa yang berpuasa pada Ramadan dan diiringi dengan puasa enam hari pada Syawal, nescaya hilang segala dosanya seperti bayi yang baru dilahirkan oleh ibunya.”

Penegasan baginda itu menunjukkan puasa enam hari bulan Syawal amat digalakkan walaupun ia tidak sampai tahap wajib, kerana ganjarannya sangat besar.

Nabi s.a.w sendiri menggalakkan umatnya rajin beribadat, dengan ibadat fardu disusuli dengan amalan sunat. Baginda ada menerangkan Allah S.W.T amat suka kepada hamba-Nya yang rajin beribadat, seperti pada hadis berikut:

Abu Hurairah meriwayatkan Rasulullah s.a.w bersabda maksudnya: “Sesungguhnya Allah berfirman yang maksudnya: “Sesiapa yang memusuhi wali-Ku, maka sesungguhnya aku mengisytiharkan perang terhadapnya. Dan tiada seorang hamba-Ku yang bertaqarrub (beramal) kepada-Ku dengan sesuatu yang lebih Aku cintai hanya dari ia menunaikan semua yang Aku fardukan ke atas dirinya. Dan hendaklah hamba-Ku sentiasa bertaqarrub dirinya kepada-Ku dengan nawafil (ibadat sunat) sehingga Aku mencintainya. Maka apabila Aku telah mencintainya, nescaya adalah Aku sebagai pendengarannya yang ia mendengar dengannya, dan sebagai penglihatannya yang ia melihat dengannya, dan sebagai tangannya yang ia bertindak dengannya, dan sebagai kakinya yang ia berjalan dengannya. Dan jika ia meminta kepada-Ku nescaya Aku berikan kepadanya, dan jika ia memohon perlindungan kepada-Ku nescaya Aku lindungi.” (Hadis riwayat Al-Bukhari)

Jika berpuasa pada Ramadan terpaksa menahan lapar dan dahaga, berpuasa enam hari pada Syawal tidak kurang juga menuntut ketabahan, malah apabila diperhatikan bahangnya lebih terasa kerana ketika berpuasa orang lain ‘berbuka.’

Tetapi sedar atau tidak, ibadat sunat enam hari itu juga adalah penanda aras keimanan dan ketakwaan seseorang terhadap Allah; sanggup berlapar dan dahaga ketika musim orang menikmati aneka juadah, semata-mata kerana menyahut anjuran agama.

Menurut ulama, puasa sunat enam hari pada Syawal sebaik-baiknya (lebih afdal) dilakukan berturut-turut, dimulai pada hari kedua Syawal dan diikuti lima hari lagi berturut-turut.

Tetapi jika tidak dapat, boleh dilakukan pada mana-mana hari asalkan masih di dalam Syawal dan boleh dengan tidak berturut-turut asalkan cukup enam hari.

Sesetengah ulama pula berpendapat puasa enam itu boleh dilakukan secara berselang-seli atau tidak terus menerus sepanjang Syawal.

Ulama juga berbeza pendapat antara puasa sunat enam hari pada bulan Syawal dengan puasa ganti (qada) Ramadan.

Pendapat pertama mengatakan tidak dibolehkan niat puasa ganti bersama puasa sunat Syawal. Ini kerana berdasarkan hadis setiap amalan berdasarkan niat.

Sebagai contoh, Majlis Ugama Islam Singapura (Muis) dalam menggariskan adakah puasa enam boleh diniat sekali dengan puasa ganti: ‘Niat puasa enam tidak boleh disekalikan dengan puasa

qada.

Imam As-Syafi’i (di dalam Kitab Al-Umm) berpendapat dalam mensyarahkan bab ‘setiap amalan dengan niatnya’ bahawa: Hendaklah dibezakan ibadat puasa Ramadan, puasa nazar, puasa kafarah, puasa qada dan puasa sunat.

Imam Jalaluddin As-Suyuti (di dalam Kitab Al-Isybah) juga berpendapat hendaklah diasingkan puasa Ramadan atau nazar atau puasa sunat. Namun, seseorang yang berniat puasa qada ketika Syawal boleh juga dikurniakan pahala puasa enam (tanpa menjatuhkan niat itu) mengikut pendapat

sebahagian ulama.’

Pendapat kedua mengatakan dibolehkan niat bersama, malah memadai seseorang yang ingin melakukan puasa qada dan puasa sunat enam hari dengan berniat hanya puasa qada pada bulan Syawal.

Mereka akan mendapat dua ganjaran sekali gus dengan syarat dia perlu berniat puasa qada terlebih dulu. Ini kerana puasa qada adalah wajib dan puasa enam adalah sunat.

Hal yang sama berlaku ke atas solat tahiyatul masjid. Jika seseorang memasuki masjid dan terus melakukan solat fardu, maka dia akan diberi ganjaran dua pahala sekali gus.

Bekas ketua jawatankuasa fatwa al-Azhar, Sheikh ‘Atiyyah Saqr, berkata seseorang yang tertinggal puasa pada Ramadan boleh berpuasa sunat enam hari Syawal dengan niat bersama puasa ganti.

Menurutnya, orang yang berpuasa itu akan mendapat ganjaran berganda secara serentak; menggantikan puasa yang ditinggal dan mendapat ganjaran puasa enam hari Syawal.

“Bagaimanapun, dianjurkan seseorang itu menggantikan puasa tertinggal secara berasingan dengan puasa enam hari Syawal (supaya mendapat ganjaran yang lebih),” katanya.

Ada juga ulama berpendapat puasa enam seharusnya didahulukan kerana ia hanya boleh diamalkan pada bulan Syawal saja. Bagi puasa qada, ia boleh dilakukan dalam tempoh 10 bulan berikutnya sebelum tibanya Ramadan akan datang.

Sesetengah ulama berpendapat, orang yang mempunyai hutang puasa Ramadan hendaklah ‘membayar’ terlebih dulu, kemudian baru dikerjakan sunat puasa enam. Tidak mendapat sunat puasa enam jika ia juga diniatkan sebagai puasa qada.

Perbezaan pendapat itu sudah tentu memberikan pilihan dan ruang kepada umat Islam dalam melaksanakan amal ibadat, sesuai dengan konsep taysir (kelapangan) yang menjadi satu aspek penting dalam syariah, selagi mana tiada larangan terhadapnya.

Source: Harian Metro

Jinbara (Suara Kita)

di poskan oleh shide Oct 11, 2008 0 comments

 1. Cermin Diri :: [4shared] :: [savefile]
 2. Cinta Kita :: [4shared] :: [savefile]
 3. Helah Sangsi :: [4shared] :: [savefile]
 4. Keringat :: [4shared] :: [savefile]
 5. Patri :: [4shared] :: [savefile]
 6. Penggoda :: [4shared] :: [savefile]
 7. Siapakah Kita :: [4shared] :: [savefile]
 8. Suara Jiwa :: [4shared] :: [savefile]
 9. Subuh :: [4shared] :: [savefile]
 10. Tahu Tak Tahu Joget :: [4shared] :: [savefile]
 11. Zakiah ft. Ahli Fikir :: [4shared] :: [savefile]

The Rasmus - Black Rose

di poskan oleh shide 0 comments 1. Livin in a World Without You [4shared]
 2. Ten Black Roses [4shared]
 3. Ghost of Love [4shared]
 4. Justify [4shared]
 5. Your Forgiveness [4shared]
 6. Run to You [4shared]
 7. You Got It Wrong [4shared]
 8. Lost and Lonely [4shared]
 9. The Fight [4shared]
 10. Dangerous Kind [4shared]
 11. Live Forever [4shared]

10 Biggest Oil and Gas Companies in the world

di poskan oleh shide Oct 10, 2008 0 comments

10 world’s biggest oil and gas companies, as of released by Forbes for the year 2008 (the indexing combines the aggregate of 4 different criteria - sales, profits, assets and market value):

Figures are in the US dollars.

1. ExxonMobil (United States)

The history of ExxonMobil stretches back all the way to the 19th century, through the inception of Standard Oil company founded by John D. Rockefeller.

From a small outfit, Standard Oil grew enormously until it was considered a monopoly, forcing the authority to split the company to 34 different companies. Exxon and Mobil are two of the resulting new entities, which in 1999 decided to merge in a so-called the biggest merger in history. Fortune also named ExxonMobil as the world’s most profitable company, ahead of Shell and General Electric.

Sales = $358.6 billion, profits = $40.61 billion, assets = $242.08 billion, market value = $465.51 billion.

2. Royal Dutch Shell (Netherlands)

Two companies - Royal Dutch Petroleum of Netherlands and Shell Transport and Trading Company of United Kingdom decided to merge their operations in the early 20th century. The result is the formation of The Royal Dutch Shell Group with 2 main offices, one in The Hague (Netherlands), and another in London (United Kingdom). The formation of the new entity also signaled the group’s intention to compete with the then dominant Standard Oil company. After more than a century, seems like it is doing well.

Sales = $355.78 billion, profits = $31.33 billion, assets = $266.22 billion, market value = $221.09 billion.

3. BP (United Kingdom)

The founding of BP was almost concurrent with the formation of the Shell Group, but it had to endure a path full of controversies and complexity. BP’s history is always linked to the middle east oil struggle, America’s CIA agents, and the coup of the Iranian’s power to protect the company’s commercial interest in the country. After merging with Amoco, the group was known as BP Amoco albeit for only a while before reverting back to BP. While BP originally denotes British Petroleum, the company is transitioning its name to Beyond Petroleum to reflect its global reach and operation.

Sales = $281.03 billion, profits = $20.60 billion, assets = $236.08 billion, market value = $204.94 billion.

4. Total (France)

The French government was once approached by the Shell Group to be part of the company, but instead of agreeing for a partnership deal, the then Prime Minister, Raymond Poincare decided to form something original, and something French. Under his directive, a company by the name of Compagnie francaise des petroles, or CFP was founded in 1924 which was also made as a commercial tool in case of war. A number of mergers and acquisition ensued in the next few decades, before the company settling with its new name Total.

Sales = $199.74 billion, profits = $19.24 billion, assets = $165.75 billion, market value = $181.80 billion.

5. Chevron (United States)

Chevron is also another spin-off from the Standard Oil company, and made its mark after discovering the world’s largest oil field in Saudi Arabia in the 50s. Chevron has commercial interests in pretty much everything related to oil and gas - exploration, production, transportation, logistics, marketing and trading, manufacturing, polymer, chemicals and power. The company operates in more than 80 countries worldwide, providing employment to more than 50,000 people across all major continents.

Sales = $203.97 billion, profits = $18.69 billion, assets = $148.79 billion, market value = $179.97 billion.

6. Gazprom (Russia)

Gazprom is Russia’s largest company, and controls as much as 90% of the country’s overall production of gas. Its overall capacity also accounts for more than 15% market share of the world’s gas reserve. On top of that, the company boasts its presence by owning a gas pipeline network stretching some 150 thousand kilometers in length, currently the longest pipeline in the world. Apart from oil and gas, Gazprom also has business interests in finance, insurance, banking, communication, media, agriculture and construction.

Sales = $81.76 billion, profits = $23.30 billion, assets = $201.72 billion, market value = $306.79 billion.

7. ConocoPhillips (United States)

ConocoPhillips is listed among the Six Supermajors alongside ExxonMobil, Shell, BP, Chevron and Total. The Supermajor refers to the world’s largest non-state owned energy companies. As of today, the company operates in close to 40 countries worldwide, with its headquarter located in Texas, United States, and employing more than 30,000 staff. Conoco runs service stations under different brand names such as ProJET (Malaysia), COOP (Switzerland) and Turkpetrol (Turkey).

Sales = $171.50 billion, profits = $11.89 billion, assets = $177.76 billion, market value = $129.15 billion.

8. ENI (Italy)

ENI or Ente Nazionale Idrocarburi is an Italian-based, government backed multinational company started in the 1920s with the official incorporation finalized about 30 years later. With strong presence inside its country of origin and worldwide, the company is now ranked as the third largest oil refiner in Europe, behind Shell and Total. ENI’s core businesses include exploration and production, gas, power, energy, engineering, technology and construction.

Sales = $119.27 billion, profits = $13.70 billion, assets = $128.015 billion, market value = $127.38 billion.

9. Petrobras (Brazil)

Based in Rio de Janeiro, Brazil, Petrobras inception was highly credited to the country’s two-time President, Getulio Vargas, whose political career ended with a suicide. Between 1950s up to the turn of the 20th century, Petrobras was the monopoly for the oil and gas industry in Brazil and played a big part in driving the country’s economy. Apart from its native country, the company also has significant presence in North America, South America, Africa, Europe and Asia.

Sales = $87.52 billion, profits = $11.04 billion, assets = $129.98 billion, market value = $236.67 billion.

10. PetroChina (China)

One of the most profitable companies in Asia, PetroChina was also ranked by Forbes as the largest company in China, and 55th in the overall worldwide ranking. Through prudent management and operation, the company has been presented with a string of awards by international magazines that include the best company in dividend payout policy, best investor relation, and best corporate governance. PetroChina is publicly traded in a few major stock exchanges including New York, Hong Kong and Shanghai.

Sales = $88.24 billion, profits = $18.21 billion, assets = $111.70 billion, market value = $546.14 billion.

Free SMS stuff

di poskan oleh shide 1 comments

CLICK 100% FREE SMS TODAY

Update New SMSC work Some Country
Try For You :
1. +2226398002
It works in India, Switzerland and Ireland

2. +4790002138
It work in Ireland, Try in your SC

Try Register for Get Facility Free SMS work today :

1. http://www.routomessaging.com/
trial 20 sms bulks sms sender ROUTO SMS.

2. http://www.mailtxt.org/popup/index.php
Submit 1 reg get 50 free sms

3. http://vyke.com
trial 1$ 1 register. Try to you.


4. http://www.uni-voip.net/user/register
Try register 1 user free 3 sms / day
submit some user with proxy.


5. http://www.3next.mobi/tellafriend.aspx
Invite friends in the world6. http://www.ezxez.com/
15 sms free / day

7. http://www.fishtext.com
Get 15 free sms credits with your own number 20

8. http://www.talksms.com/kat/000033.asp
Try Get for Free sms in this site.

9. http://loocee.com/login.html
unlimited sms in PC / mobile phone in some other world

10. http://freesms.smsix.net/
5 sms / day Work Some state

11. http://www.chawt.com/
Free 15 sms / day Work in some state. try for you

12. http://www.blinko.com/en/
Get 30 Free SMS a day Worldwide. Try Register and send sms

13. Excellent : Thanx for O2 Sim Card I get 250 sms free / Month

https://www.o2online.ie/reg/register.jsp

I Get 250 SMS / month, SMS Support send in some world :
"355" = Albania
"376"= Andorra
"61" = Australia
"43" = Austria
"994" = Azerbaijani Rep.
"973" = Bahrain
"32" = Belgium
"359" = Bulgaria
"1" = Canada
"86" = China
"385"= Croatia
"357" = Cyprus
"420" = Czech Republic
"45" = Denmark
"20" = Egypt
"372" = Estonia
"358" = Finland
"33" = France
"49" = Germany
"350" = Gibraltar
"30" = Greece
"852" = Hong Kong
"36" = Hungary
"354" = Iceland
"62" = Indonesia
"353" = Ireland
"972" = Israel
"39" = Italy
"962" = Jordan
"965" = Kuwait
"371" = Latvia
"961" = Lebanon
"423" = Liechtenstein
"370" = Lithuania
"352" = Luxemberg
"60" = Malaysia
"356" = Malta
"230" = Mauritius
"377" = Monaco
"212" = Morocco
"31" = Netherlands
"64" = New Zealand
"47" = Norway
"63" = Philippines
"48" = Poland
"351" = Portugal
"40" = Romania
"7" = Russia
"966" = Saudi Arabia
"65" = Singapore
"421" = Slovak Rep.
"386" = Slovenia
"27" = South Africa
"34" = Spain
"46" = Sweden
"41" = Switzerland
"66" = Thailand
"90" = Turkey
"971" = United Arab Emirates
"44" = UK
"1" = US

14. Get 10 sms free / week from ;

http://textcosmo.com/

Support Register From Some country :
'13' = Australia
'21' = Belgium
'38' = Canada
'63' = Egypt
'73' = France
'81' = Germany
'84' = Greece
'96' = Hong Kong
'99' = India
'103' = Ireland
'105' = Italy
'114' = Kuwait
'118' = Lebanon
'129' = Malaysia
'150' = Netherlands
'160' = Norway
'162' = Pakistan
'171' = Portugal
'175' = Romania
'188' = Singapore
'193' = South Africa
'195' = Spain
'203' = Sweden
'204' = Switzerland
'209' = Thailand
'221' = United Arab Emirates
'222' = United Kingdom

For Send sms Via Wap in :
http://wap.textcosmo.com/index.php
Try for your country If supoort in Your SIM Card


pdf search engine.com is useful to find any ebook,journal or anykind in pdf format only
njouba is useful search engine to seacrh website, mp3, video, photos, book, rapidshare's file and torrent file.
you serials.com provides serial number for register software

50 Things That You Should To Know

di poskan oleh shide Oct 2, 2008 1 comments

1. If you are right handed, you will tend to chew your food on your right side. If you are left handed, you will tend to chew your food on your left side

2.If you stop getting thirsty, you need to drink more water. For when a human body is dehydrated, its thirst mechanism shuts off.

3.Chewing gum while peeling onions will keep you from crying.

4.Your tongue is germ free only if it is pink. If it is white there is a thin film of bacteria on it.

5.The Mercedes-Benz motto is 'Das Beste oder Nichts' meaning 'the best or nothing'.

6.The Titanic was the first ship to use the SOS signal.

7.The pupil of the eye expands as much as 45 percent when a person looks at something pleasing.

8.The average person who stops smoking requires one hour less sleep a night.

9.Laughing lowers levels of stress hormones and strengthens the immune system. Six-year-olds laugh an average of 300 times a day. Adults only laugh 15 to 100 times a day.

10.The roar that we hear when we place a seashell next to our ear is not the ocean, but rather the sound of blood surging through the veins in the ear.

11.Dalmatians are born without spots.

12.Bats always turn left when exiting a cave.

13.The 'v' in the name of a court case does not stand for 'versus', but for 'and' (in civil proceedings) or 'against' (in criminal proceedings)

14.Men's shirts have the buttons on the right, but women's shirts have the buttons on the left

15.The owl is the only bird to drop its upper eyelid to wink. All other birds raise their lower eyelids

16.The reason honey is so easy to digest is that it's already been digested by a bee

17.Roosters cannot crow if they cannot extend their necks

18.The color blue has a calming effect. It causes the brain to release calming hormones

19.Every time you sneeze some of your brain cells die

20.Your left lung is smaller than your right lung to make room for your heart

21.The verb "cleave" is the only English word with two synonyms which are antonyms of each other: adhere and separate

22.When you blush, the lining of your stomach also turns red

23.When hippos are upset, their sweat turns red

24.The first Harley Davidson motorcycle was built in 1903, and used a tomato can for a carburetor

25.The lion that roars in the MGM logo is named Volney

26.Google is actually the common name for a number with a million zeros

27.Switching letters is called spoonerism. For example, saying jag of Flapan, instead of flag of Japan

28.It cost 7 million dollars to build the Titanic and 200 million to make a film about it

29.The attachment of the human skin to muscles is what causes dimples

30.There are 1,792 steps to the top of the Eiffel Tower

31.The sound you hear when you crack your knuckles is actually the sound of nitrogen gas bubbles bursting

32.Human hair and fingernails continue to grow after death

33.It takes about 20 seconds for a red blood cell to circle the whole body

34.The plastic things on the end of shoelaces are called aglets

35. Most soccer players run 7 miles in a game

36.The only part of the body that has no blood supply is the cornea in the eye. It takes in oxygen directly from the air

37.Every day 200 million couples make love, 400,000 babies are born, and 140,000 people die

38.In most watch advertisements the time displayed on the watch is 10:10 because then the arms frame the brand of the watch (and make it look like it is smiling).

39.Colgate faced big obstacle marketing toothpaste in Spanish speaking countries. Colgate translates into the command "go hang yourself."

40.The only 2 animals that can see behind itself without turning its head are the rabbit and the parrot

41.Intelligent people have more zinc and copper in their hair

42.The average person laughs 13 times a day

43.Do you know the names of the three wise monkeys? They are:Mizaru(See no evil), Mikazaru(Hear no evil), and Mazaru(Speak no evil)

44.Women blink nearly twice as much as men

45.German Shepherds bite humans more than any other breed of dog

46.Large kangaroos cover more than 30 feet with each jump

47.Whip makes a cracking sound because its tip moves faster than the speed of sound

48.Two animal rights protesters were protesting at the cruelty of sending pigs to a slaughterhouse in Bonn. Suddenly the pigs, all two thousand of them, escaped through a broken fence and stampeded, trampling the two hapless protesters to death

49.If a statue in the park of a person on a horse has both front legs in the air, the person died in battle; if the horse has one front leg in the air, the person died as a result of wounds received in battle; if the horse has all four legs on the ground, the person died of natural cause.

50.The human heart creates enough pressure while pumping to squirt blood 30 feet!!

BerHati-hati dengan SPAM

di poskan oleh shide 1 comments

Kisah benar,betul2 terjadi..kepada sesiapa yg ada menggunakan maybank2u pasni berhati-hati lah sebab aku dah terkena 'phishing'.Baru2 ni dpt email kat Spam inbox. Bunyi mcm ni:

Title: Online Account Suspension
From: Maybank Group"

Dear Maybank Customer,

We hereby inform you that we have finally put a stop to the increasing spam
attacks and security risk on our online banking servers and public records
by introducing the New PP-20 Online Secured Database.

We are automatically moving all our Maybank customers to the secured server
for added security and for a convenience online banking experience. This
registration is mandatory to all customers because unregistered accounts
will be deleted from our servers immediately this process is completed. This
upgrading process will continue until we are satisfied our dear customers
interests are protected.

Proceed with the process below.
http://www.maybank.com.my/security/Online.html

Sincerely,
Maybank Berhad Management

Maybank Group

-pastu aku masuk web tu,sebijik macam original.dah siap masuk id dengan password,kena masuk tac number plak.Time tu aku dah ragu2,tgk url web site, lain dr original.Pergh,ni mesti kena phishing.Bahaya ni,cepat2 contact maybank customer service.Huh,nasib baik sempat reset password Maybank2u.Kalo tak,habis lesap duit aku..Alhamdulillah

P/S: Moral of the story: Maybank2u is never send any notification/email in SPAM to their customers.

New Invention that you never seen before...

di poskan oleh shide Oct 1, 2008 0 comments


Tractor in Russia


USB Flash Drive (wrist band)


Stapler in Japan


Before camera phone released


Seatlifter Toilet

diving mask with a built in digital camera

nokia-888-concept-phone


2 mouths bottle


Automatic page turner in Japan


Toe shoes in Japan

Reseller E-Book

di poskan oleh shide 0 comments

Selamat Hari Raya Aidilfitri,

Hari ini saya ini cadangkan kepada anda semua program terbaru yang akan membantu anda mengaut keuntungan lain di samping menimba ilmu.Program Reseller E-book.

E-book ini amat berfaedah sebagai bahan rujukan dalam pelbagai bidang seperti tips-tips perniagaan internet, membina website, online marketing, keusahawanan dan pelbagai lagi.
Kelebihan program ini anda boleh menjadi pengguna ebook bagi menambah ilmu pengatahuan atau anda juga boleh memilih utk menjana pendapatan sampingan melalui sistem rangkaian permasaran online.

Ditempat lain ebook yang sama ditawarkan pada harga usd$37 (RM 130),Contoh di sini.

Kini hanya dengan bermodalkan RM 40, anda mampu mendaftar sebagai ahli dan anda akan mendapat untung sebanyak RM20 bagi setiap ahli baru yang mendaftar di bawah anda.

Anda boleh mendaftar sekarang.

SAYA INGIN SERTAI SEKARANG

SIAPA YANG LAYAK SERTAI PROGRAM INI:

Terbuka kepada semua golongan yang ingin mencari pendapatan tambahan.

Penganggur yang sedang mencari peluang pekerjaan.

Usahawan-usahawan kecil yang memerlukan modal bagi memulakan perniagaan.

Mencari pendapatan sampingan melalui online.

Suri Rumah yang Ingin mencari Extra Income.

Mencari Perniagaan untuk �Early Retirement�

Siswa/Siswi di IPTA yang ingin menambah pendapatan (Memerlukan banyak duit untuk perbelanjaan harian/yuran semester).

Faedah menyertai kami:

Kami telah siapkan website untuk anda melakukan promosi

Pakej ebook yang ditawarkan amat bernilai

Peluang menjana pendapatan setiap hari (RM 20 seunit jualan)

Jangan lepaskan peluang ini sekarang. Anda mampu mengubahnya.


Siapa tahu duit tahun bila angkat tangan. Takpelah yang penting 1 kedai anda dapat RM 20 duit baru

Daftar Percuma Sekarang

FAKTA-FAKTA MENGENAI SUSU DAN HASILAN SUSU
DARI NEGARA CHINA

1. Apakah Melamine?
Jawapan :
Melamine adalah bahan organik yang antara kegunaannya ialah
dalam pembuatan plastik, bahan pembersih, gam, baja dan lainlain.
Melamine adalah bahan yang tidak dibenarkan di dalam
semua makanan.

2. Mengapa Melamine dikesan di dalam susu dan hasilan
susu?
Jawapan :
Ia ditambah secara sengaja untuk meningkatkan tahap nitrogen
bagi mematuhi standard kandungan protein dalam susu.
Penambahan Melamine dalam makanan adalah menyalahi
undang-undang di bawah Akta Makanan 1983 dan Peraturan-
Peraturan Makanan 1985.

3. Apakah kesan Melamine kepada manusia?
Jawapan :
Kesan melamine secara langsung mengakibatkan iritasi apabila
terhidu dan bersentuhan dengan kulit atau mata.
Pengambilan melamine melalui makanan boleh mengakibatkan
 kerosakan pada sistem pembiakan
 pembentukkan batu karang dalam ginjal dan pundi
kencing. Ini boleh mengakibatkan kegagalan ginjal
terutamanya kepada bayi
Sebagai langkah proaktif, Kementerian Kesihatan ingin menasihati
semua pakar perubatan dan pegawai perubatan agar sentiasa
berjaga-jaga dan memantau gejala masalah buah pinggang
seperti bayi menangis tanpa sebab ketika kencing, kencing
berdarah, dan tekanan darah tinggi pada bayi. Keadaan ini jarang
4
berlaku dan sekiranya mengesyaki gejala ini di kalangan kanakkanak
perlulah melaporkan kepada KKM dengan segera.

4. Adakah susu tepung formula bayi, dan susu dari Negara
China di bawa masuk ke Malaysia?
Jawapan :
Malaysia tidak mengimport sebarang susu tepung formula bayi dan
susu dari Negara China.

5. Adakah hasilan susu dari Negara China di bawa masuk ke
Malaysia?
Malaysia ada mengimport hasilan susu dari Negara China,
walaubagaimanapun, bekalan susu diimport dari Australia, New
Zealand, Nertherland dan Amerika Syarikat. Ini merupakan syarat
oleh Jabatan Perkhidmatan Veterinar dalam mengeluarkan permit
bagi hasilan susu yang diimport dari Negara China oleh kerana risiko
penyakit kaki dan mulut pada ternakan lembu di negara tersebut.

6. Apakah yang dimaksudkan susu dan hasilan susu?
Jawapan :
Merujuk kepada Akta Makanan 1983 dan Peraturan-Peraturan
Makanan 1985, susu didefinisikan sebagai susu biasa yang bersih
dan segar daripada lembu, kerbau, kambing atau biri-biri.
Hasilan susu didefinisikan sebagai apa-apa produk yang dihasilkan
atau disediakan daripada susu. Contohnya:
i. Susu skim (susu tanpa lemak)
ii. Susu pasteur
iii. Susu UHT
iv. Susu berperisa
v. Susu tepung krim
vi. Susu tepung skim
vii. Susu sejat
viii. Susu pekat manis
ix. Mentega
x. Keju
xi. Ais krim
xii. Yogurt
xiii. Ghee (minyak sapi)
5
7. Apakah peranan anda sebagai pengguna dalam hal ini?
Jawapan :
Pengguna diminta mendapatkan maklumat terkini dari Kementerian
Kesihatan Malaysia (website/telefon/kenyataan akhbar). Pengguna
dinasihatkan membaca label makanan sebelum membeli. Sekiranya
pengguna masih ragu-ragu, sila hubungi Bahagian Keselamatan dan
Kualiti Makanan, Kementerian Kesihatan Malaysia di talian 03-
88833655/0388833503 untuk membuat aduan dan mendapatkan
maklumat lanjut.

8. Apakah peranan anda sebagai penjual dalam hal ini?
Jawapan :
Anda dinasihatkan untuk menyemak inventori produk jualan anda
dan jika didapati produk makanan yang mempunyai susu sebagai
salah satu ramuan dan diimport dari Negara China, segera keluarkan
produk makanan tersebut dari premis. Anda juga diminta untuk
menghubungi Pejabat Kesihatan Daerah (PKD) dan Jabatan
Kesihatan Negeri (JKN) untuk mendapatkan maklumat selanjutnya.
Anda juga boleh mendapatkan maklumat terkini dari Kementerian
Kesihatan Malaysia (website- http//fsq.moh.gov.my / telefon
/kenyataan akhbar)

9. Apakah peranan anda sebagai pengimport dalam hal ini?
Jawapan :
Anda dinasihatkan tidak mengimport susu tepung formula bayi, susu
dan hasilan susu dari Negara China buat masa sekarang ini.
Sekiranya produk makanan tersebut telah berada dalam simpanan,
anda dinasihatkan jangan menjual dan melaporkan kepada PKD dan
JKN yang berhampiran untuk tindakan selanjutnya.

Sumber:myhalal.blogspot.com

"I arise in the morning torn between a desire to improve the world and a desire to enjoy the world. This makes it hard to plan the day."

Thank you cuz u guys sudi singgah kat my page..
For those who are never know me before,SALAM PERKENALAN.


JGN LUPA BOOKMARK OK!!!
Blogumulus by Roy Tanck and Amanda FazaniInstalled by CahayaBiru.com

VOTE ME @NTAHLA.NET

Blog Kita
Blog Kita BloggerMelayu.com

FOLLOW ME @ TWITTER!

Followers